Google Tag Manager, a címkekezelő

Google Tag Manager Mi is az a címkekezelő? Hol és mire használjuk?

Oszd meg másokkal ezt a bejegyzést

Mi is az a címkekezelő? Hol és mire használjuk, milyen lényegi segítséget nyújt? Hogyan spóroljunk időt, és pénzt, miközben jobban megismerjük látogatóink viselkedését?

A jól hangzó angol kifejezés magyarítása egyszerűen címkekezelő, de hogy mit is jelentenek a címkék, vagy hogy hogyan és hol “kezeljük” ezeket, és milyen nélkülözhetetlen hasznukat vesszük, az magából a fordításból nem igazán derül ki. Ezt járjuk most körbe, különös tekintettel az online marketing területén való alkalmazásának szempontjából.

Az online marketing célja termékünk, szolgáltatásunk bemutatása, márkánk ismertségének növelése, egy szélesebb vevőkör elérése, több üzletkötés létrejöttének segítése. A cégek üzleti fiókokat hozhatnak létre termékeik promotálása céljából a közösségi oldalakon, úgy mint a Facebook, az Instagram, vagy a LinkedIn. Hirdetéseket szerkeszthetnek a kereső oldalak felületére, a Googlere, Bingre, és email alapú hírlevelekben informálhatják ügyfeleiket. A Facebookon, Instagramon, YouTubeon közreadható hirdetések ma már nélkülözhetetlenek az online marketing platformokon, csakúgy, mint a Google Ads rendszerében megjelenő hirdetések.

Az online marketingben meghatározó szerepe van a látogatók, későbbi potenciális vevők weboldalunkon szerzett benyomásainak, hiszen ezek befolyásolják hozzánk való viszonyukat, brandünk iránti elköteleződésüket. Hogy ez előbbieket növelni tudjuk, különböző méréseket készítünk a webes felületeinkről.

A weboldal látogatottságának mérése ezért elengedhetetlen. Ahogy az is elengedhetetlen, hogy tudjuk a látogatók mit csinálnak a weboldalunkon, hova kattintanak, hány oldalt tekintenek meg, vagy szimplán már az is sokat mond, hogy hány másodpercet töltenek el az oldalunkon.

Ahhoz, hogy megismerjük a weboldalunk látogatóinak viselkedését, előre programozott követőkódokat és kódrészleteket, úgynevezett cimkéket (angolul: tag) tudunk az oldalunkon elhelyezni. A címkék pedig jelzéseket küldenek az oldalunkon történő eseményekről.

A címkéket a címkekezelőben hozzuk létre, majd a címkekezelő kódját beágyazzuk a honlapunkba. A címke jelzi nekünk, hogy az a bizonyos akció megtörtént-e az oldalunkon, amit előtte beállítottunk. Ahogy a Facebook-nak, Google Ads-nak úgy minden platformnak megvan a maga címkéje, így ezeket be kell állítanunk külön-külön. A címkekezelő a weboldalon történő cselekvések mérésének szabályozására szolgáló rendszer. 

Rövid példa, miért érdemes már a honlapunk elindításakor beépíteni a címkéket:

Van egy weboldalunk, ahol esküvői eszközöket adunk bérbe, és hirdetéseket is futtatunk. Az ügyfél beírja a bérelni kívánt eszköz nevét a keresőbe, majd megtalálja a weboldalunkat. Az ügyfelünk még csak kíváncsi, szétnéz mielőtt döntést hozna. Nem lát árakat, csak szép fotókat, így weboldalunkat bezárja mielőtt ajánlatot kérne, így őt elveszítettük. A weboldalunkba be van építve a Google Tag és a Facebook Pixel kódunk, így regisztrálta az ügyfelünket, összecsatolta az internetes profiljait. 

Innentől tudunk az ügyfélnek remarketing hirdetéseket futtatni, azaz olyan hirdetéseket, amik “követik az ügyfelet”, legalábbis az ügyfél úgy látja, mintha a hirdetés mindenhova követné őt. 

A weboldalakon látja a bannerünket, a Facebookon és Instagramon is látja a mi sztorinkat, képünket. Mivel naponta 3x-5x látja a hirdetésünket, így nagyobb esélye van újra feljönni az oldalunkra és végre ajánlatot kérni, de ha szűkül az idő és nem tudja tovább halasztani az ajánlatkérést, nagyobb eséllyel már direktbe a mi oldalunkra fog feljönni, hiszen már megjegyezte, annyiszor látta a logónkat, a weboldal címét. Ez egy komplex folyamat, de egy dologra épül, az pedig a címkék, amik segítenek minket elérni az ügyfeleket.

A címkék segítségével visszajelzést kaphatunk a linkre vagy gombra történő kattintáskor, a videólejátszással kapcsolatos információkról, közösségi interakciókról, görgetésekről, űrlapok kitöltéséről és hasonlók. Analízist kaphatunk a weblapról, annak látogatottságról, vagy akár egy egész hirdetési kampányról. A címkekezelő mérhetővé teszi a weboldal, a hirdetés, és a kampány hatékonyságát. Működése előre megírt szabályokon, programokon alapul. Ezeket a kódokat eleinte programozók hozták létre és kezelték. Később megszülettek a címkekezelő alkalmazások. A használatához szükséges lehet a JavaScript és a HTML alapszintű ismerete, regurális kifejezések alapszintű ismerete, mérési kifejezések ismerete, és nem árt, ha ismerjük a használatára kiválasztott rendszer működését is.

A címkekezelővel a különböző visszajelzéseket lehet kezelni.

Sok korábbi címkekezelő rendszerhez pénzért lehetett hozzájutni és csak bizonyos címkéket kezeltek. A címkekezelő továbbá lehetővé teszi az egyszerű telepítést, a gyors és biztonságos frissítést, az elemzési és mérési konfigurációk számára. A címkekezelőben tudjuk beállítani a követőcímkéket aktiváló szabályokat, és itt lehet létrehozni azokat a változókat, amikkel a címkék automatizálhatók és egyszerűsíthetők. A címkék, aktiválási szabályok, változók és a kapcsolódó konfigurációk adott webhelyre vagy mobilalkalmazásba telepített összességét tárolónak nevezzük. A címkék, tehát azok a kódok, amik megmondják a címkekezelőnek, hogy mit tegyen, a szabályok megmondják, a cimkekezelőnek, hogy milyen akció esetében tegye ezt meg (pl, kattintás, görgetés, feliratkozás, űrlap kitöltés, stb.) 

A címkekezelővel mérésre használt szabályokat építhetünk be a weboldalunk működésébe.

A Google által fejlesztett címkekezelő rendszer a Google Tag Manager (továbbiakban GTM) egyrészt ingyenesen használható, másrészt, és ez fő előnye a versenytársaival szemben, hogy számos különböző alkalmazás cimkéit képes kezelni, tehát egyszerre több mérést, több platformon is be lehet vele állítani. Hogy néhányat néven nevezzünk, a teljesség igénye nélkül: 

  • a Google Analytics követőkód, 
  • a Facebook Pixel kód, 
  • a Google Ads konverziós kódja, 
  • LiveChat, vagy más beszélgető plugin az oldalakba,
  • és ezenkívül egyéb, más helyen használt kódok.

Magyarul fogalmazva a Google Tag Manager lehetővé teszi, hogy pontosabban felmérjük az oldalunkon zajló történéseket. Könnyebbé teszi, hogy felmérjük a weblap látogatóinak viselkedését. Ezt ismerve pedig hatékonyabbá tehetjük nemcsak az oldalunk, de a hirdetéseink működését is.

Ahhoz hogy jobb eredményt érjünk el, tudnunk kell olvasni az adatokban, ahhoz pedig szükséges, hogy lássuk ezeket az adatokat. A GTM ebben segít. 

Ha szeretnéd, segítünk az oldalad GTM beállításában. Ehhez vedd fel velünk a kapcsolatot.

További bejegyzések

Google Tag Manager Mi is az a címkekezelő? Hol és mire használjuk?
Google Tag Manager

Google Tag Manager, a címkekezelő

Mi is az a címkekezelő? Hol és mire használjuk, milyen lényegi segítséget nyújt? Hogyan spóroljunk időt, és pénzt, miközben jobban megismerjük látogatóink viselkedését? A jól

Konzultáció

A konzultáción át fogjuk beszélni a céljaid, azt, hogy az arculattal és a marketinggel milyen célcsoportot célzunk meg, az ügyfélszerzésre és ezáltal a bevétel növelésére milyen eszközöket tudunk használni, mik az elvárt eredmények és mi az a költségvetés amiből ezt elérni kívánjuk.

Kérj ingyenes ajánlatot!

Kérlek töltsd ki az űrlapot és felvesszük veled a kapcsolatot.

A küldés gombra kattintva elfogadod az adatvédelmi nyilatkozatot. Nem szeretjük a SPAM-et. Soha nem küldünk kéretlen levelet, mert tiszteletben tartjuk az időd és a figyelmed!